ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων κτίστηκε τη δεκαετία του 1960 σύμφωνα με σχέδια των αρχιτεκτόνων Ι. Δ. Τριανταφυλλίδη και Δ. Φατούρου, στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων. Το κτίριο διαθέτει δύο ενότητες εκθεσιακών χώρων για τη μόνιμη παρουσίαση των ευρημάτων από τις ανασκαφές της αρχαίας πόλης:
Ενότητα Α: Καταλαμβάνει ολόκληρο το ισόγειο και έχει εμβαδόν 380 τ.μ. Στην ενότητα αυτή παρουσιάζεται αρχαιολογικό (επιγραφές, γλυπτά, αγγεία, νομίσματα, κοσμήματα), ιστορικό και εποπτικό υλικό της πόλης των Φιλίππων και της περιοχής της από τους προϊστορικούς χρόνους ως το τέλος της ρωμαϊκής αρχαιότητας.
Ενότητα Β: Καταλαμβάνει τον όροφο του κτιρίου με εμβαδόν 205 τ.μ. και σε αυτή παρουσιάζεται η χριστιανική πόλη (επιγραφές, αρχιτεκτονικά μέλη, ψηφιδωτά, αγγεία, νομίσματα) από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια της ακμής ως την συρρίκνωσή της στον 7ο μ.Χ. αιώνα και ως την οριστική ερήμωσή της μετά την τουρκική κατάκτηση στα τέλη του 14ου αιώνα.
Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή: 09:00 – 17:00
Τηλέφωνο Μουσείου: 2510516251
Απόσταση από το Ξενοδοχείο : 31χλμ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ
Το αρχαιολογικό μουσείο της Δράμας καλύπτει χρονολογικά την ανθρώπινη παρουσία στο νομό Δράμας από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή (50.000 χρόνια από σήμερα), με τα ίχνη ζωής των παλαιολιθικών κυνηγών στο σπήλαιο Πηγών του Αγγίτη, μέχρι τους νεότερους χρόνους (1913).
Ο εκθεσιακός χώρος αποτελείται από τρεις κύριες αίθουσες. Στην πρώτη τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν την παρουσία των νομάδων κυνηγών της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής στο σπήλαιο Πηγών του Αγγίτη, τη ζωή στους μόνιμους γεωργοκτηνοτροφικούς νεολιθικούς οικισμούς και το πέρασμα στη χαλκοκρατία στην πόλη της Δράμας και στη θέση Σιταγροί. Η αναπαράσταση μιας νεολιθικής κατοικίας με ευρήματα, που περιγράφουν τις δραστηριότητες του νεολιθικού ανθρώπου και την καθημερινή του ζωή, αποτελεί το κέντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών κάθε ηλικίας. Στην ίδια αίθουσα συνεχίζεται το ταξίδι στο χρόνο στην εποχή του Σιδήρου και στους μετέπειτα χρόνους, όπου είναι κυρίαρχη η λατρεία του θεού Διόνυσου μέσα στην πόλη της Δράμας, στην Καλή Βρύση και σε άλλες περιοχές του νομού.
Στη δεύτερη αίθουσα αρχιτεκτονικά γλυπτά, κεραμική και νομίσματα βεβαιώνουν τη συνέχεια της ζωής στη Δράμα και σ’ ολόκληρο το νομό κατά τους παλαιοχριστιανικούς, βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους. Ο επισκέπτης ταξιδεύει στα νεότερα χρόνια με φωτογραφική έκθεση που αναφέρεται στην πόλη της Δράμας, στα εκτός Δράμας αστικά κέντρα και στους ορεινούς οικισμούς, από την αρχή της τουρκοκρατίας μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.
Στην τρίτη αίθουσα του εκθεσιακού χώρου, που είναι στεγασμένο αίθριο, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει γλυπτά οργανωμένα σε τρεις ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά γλυπτά από τους αρχαίους χρόνους μέχρι την τουρκοκρατία. Η δεύτερη περιέχει αναθηματικά μνημεία που συνδέονται με τη λατρεία διαφόρων θεών του ελληνορωμαϊκού πάνθεου και των τοπικών θεοτήτων, με ιδιαίτερη αναφορά στο Διόνυσο. Στην τρίτη ενότητα ανήκουν επιτύμβια μνημεία ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.
Επίσημη Ιστοσελίδα Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας
Ωράριο Λειτουργίας : Τρίτη-Κυριακή : 08:30 – 20:00, Δευτέρα : 13:30 – 20:00
Απόσταση από το Ξενοδοχείο: 7χλμ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Το Μουσείο της Αμφίπολης αποτελεί ένα πολύπλευρο σύνολο χώρων και ανθρώπινου δυναμικού με πολλές και διαφορετικές λειτουργίες, σε σχέση με την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Στην έκθεση του Μουσείου μπορεί κανείς να γνωρίσει την ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης και της άμεσης περιοχή της. Στις αποθήκες και τα εργαστήριά του εξασφαλίζεται η φύλαξη και πραγματοποιείται η συντήρηση και η μελέτη των ευρημάτων που οι αρχαιολογικές ανασκαφές φέρνουν στο φως.
Στον προθάλαμο της έκθεσης, στο χώρο υποδοχής, εκτίθενται η ασημένια λειψανοθήκη και το χρυσό στεφάνι από φύλλα ελιάς που βρέθηκαν σε κιβωτιόσχημο τάφο, στο σημείο που είναι τώρα κτισμένο το Μουσείο.
Η έκθεση οργανώνεται κατά χρονολογικές και θεματικές ενότητες:
1. Προϊστορικοί χρόνοι, 2. Πρώιμοι ιστορικοί χρόνοι, 3) Κλασσικοί και Ελληνιστικοί χρόνοι,
4. Ρωμαϊκοί χρόνοι, 5. Παλαιοχριστιανικοί χρόνοι, 6. Βυζαντινοί χρόνοι
Στο μικρό σαλόνι του Μουσείου μπορεί κανείς να βρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη νεότερη ιστορία του τόπου και ένα χρονικό για την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή.
Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή : 08:30 – 15:00
Τηλέφωνο Μουσείου: 2322032474
Απόσταση από το Ξενοδοχείο: 52χλμ
ΟΧΥΡΟ ΤΟΥ ΛΙΣΣΕ
Τα οχυρά Λίσσε βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το χωριό Οχυρό και περίπου 2 χλμ. από τη πόλη του Νευροκοπίου. Στα οχυράαυτά ο Ελληνικός Στρατός πολέμησε γενναία εναντίον των Γερμανικών και Βουλγαρικών μεραρχιών στις 6 και 7 Απριλίου του 1941. Παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες και επιθέσεις των εισβολέων, τα οχυρά δεν καταλήφθηκαν και παραδόθηκαν μετά την συνθηκολόγηση της Ελλάδος. Οι Γερμανοί απέδωσαν τιμές στους ήρωες των οχυρών κατά την παράδοσή τους.
Σε ανάμνηση αυτής της μάχης και για να τιμηθούν οι νεκροί έχει ανεγερθεί ένα μικρό Μουσείο. Το Μουσείο έχει ανακαινισθεί το 2002 και είναι ανοιχτό για το κοινό.
Τα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνουν οπλισμό, (πιστόλια, πολυβόλα, όλμους, χειροβομβίδες κλπ.) που ανήκουν στον Ελληνικό και Γερμανικό στρατό, στολές, μετάλλια και προσωπικά αντικείμενα στρατιωτών και αξιωματικών. Επίσης στο προαύλιο υπάρχουν κανόνια του Ελληνικού στρατού τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την υπεράσπιση των οχυρών.
Τηλέφωνο Μουσείου: 2523350144
Απόσταση από το Ξενοδοχείο : 32χλμ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ
Το μουσέιο φυσικής ιστορίας βρίσκεται στο Παρανέστι Δράμας. Το Παρανέστι είναι μια γραφική κωμόπολη που απέχει 40 χλμ. από τη Δράμα, πάνω στο δρόμο από τη Δράμα για την Ξάνθη μέσω Σταυρούπολης. Εκεί τον Οκτώβριο του 2002 άρχισε να λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Το μουσείο αποσκοπεί να φέρει τον κόσμο σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον της Ροδόπης και της κοιλάδας του Νέστου και να αποτελέσει την πύλη εισόδου στον οικοσύστημα της περιοχής με τη μεγάλη βιολογική και γεωλογική ποικιλότητα.
Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 08.00-14.30, Κυριακή 11.00-14.30
Τηλέφωνο Μουσείου: 2524350100
Απόσταση από το Ξενοδοχείο : 51χλμ
ΠΑΡΚΟ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Το Πάρκο βρίσκεται στην Αγορά Δράμας σ’ ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Με σεβασμό στους επισκέπτες, το χώρο και τα φιλοξενούμενα πτηνά, με σωστή διαμόρφωση, συντήρηση και επίβλεψη, με πρόβλεψη και ενδιαφέρον για την προσβασιμότητα και την εξυπηρέτηση, έχουν δημιουργηθεί χώροι κατάλληλοι για θέαση και επίσκεψη.
Στο πάρκο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά πολλά είδη αρπακτικών ημερόβιων και νυκτόβιων πτηνών και να ξεναγηθούν στην αίθουσα έκθεσης για να παρακολουθήσουν διάφορα videos, φωτογραφικό υλικό και αξεσουάρ σχετικά με τα πτηνά.
Τέλος, η εμπειρία κορυφώνεται με τη θεαματική επίδειξη ελεύθερης πτήσης των εκπαιδευμένων αρπακτικών πουλιών. Θα σας μείνει αξέχαστο το θέαμα των γερακιών που εφορμούν στο δόλωμα, πετούν ψηλά και ξανά κατεβαίνουν με ταχύτητα κατακόρυφα ή κάνοντας ελιγμούς.
Τηλέφωνο Πάρκου: 2521026590, 2521071794
Απόσταση από το Ξενοδοχείο : 27χλμ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ
Το νεοσύστατο μουσείο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 25 Μαρτίου 2010 και βρίσκεται στο χωριό Κηπιά Καβάλας στους πρόποδες του όρους Παγγαίου.Η έκθεση στο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ισόγειο κτίσμα διαρθρώνεται σε δύο αίθουσες, συνολικής έκτασης 150 τ.μ.
Δημιουργός του μουσείου ο Θεόδωρος Κοκκινίδης, γεννήθηκε το 1977 στο Βερολίνο της Δυτικής Γερμανίας από γονείς μετανάστες. Σπούδασε μουσική, και ασχολήθηκε με το τραγούδι και την ζωγραφική. Σε ηλικία 16 ετών, ως μαθητής Λυκείου, έλαβε μέρος σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία της χώρας όπου και απέσπασε το πρώτο βραβείο. Την ίδια περίοδο ολοκλήρωσε το πρώτο του κέρινο έργο, το ομοίωμα του Michael Jackson, ακολούθησε το ομοίωμα της αείμνηστης Τζένης Καρέζη και πολλών άλλων.
Το μουσείο φιλοξενεί κέρινα ομοιώματα Ελλήνων αλλά και ξένων προσωπικοτήτων όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Μελίνα Μερκούρη, η Madonna, o Michael Jackson και πολλοί άλλοι.
Τηλέφωνο Μουσείου: 6937803780, 6976519429
Απόσταση από το Ξενοδοχείο : 50χλμ